Friday, January 22, 2010

Mari Memasak (Lamb Chop)

hai,pagi jumaat yg hening nih....rase cm nk makan western food la tgh ari nie...hehehe...
rase nye lamb chop paling best..then chicken chop...ayam muak la..k kwn2 kalo rajin nk try menu nih kt umah..
nih abg ayie dh sedia kan step nk masak lamb chop nie...try la weh...kalo xsedap pon korang yg masak korg yg makan..hahhaha...k beb all da best....selamat mencuba.......


Bahan-Bahan:


Utk perap daging:
10 keping daging kambing(slices )
setongkol halia <> 10 cm(ditumbuk halus)
3 sudu kecil lada hitam(ditumbuk halus)
kicap manis
selabu bawang putih(ditumbuk halus)
3 sudu osyter sauce
Garam dan gula secukup rasa

 

Utk Gravy:(Black pepper gravy)
1 Liter susu segar
2 sudu besar tepung jagung( utk pekatkan kuah)
3 sudu besar Lada hitam (ditumbuk halus)
3 sudu besar tomato sos atau cuka (1 sudu kecil)
Kicap manis
Butter( 2 sudu besar)
Kiub daging lembu ( 2 ketul)  



Cara:

Daging yg diperap:
1.)Gaulkan kesemua bahan diatas dan perap selama 2 jam.
2.) Untuk memasang, gunakan sedikit minyak atau kuali non stick .
3.)Masak sehingga daging empuk.Jgn teerllau lama , kerana jika overcook , daging akan keras. 


 Utk gravy:
1.) Panaskan butter. Setelah cair masukkan semua bahan yang lain dan tunggu sehingga mendidih.Setelah mendidih, angkat dan sedia utk digunakan. 


Tambahan:

Sukatan gravy diatas adalah utk 20 keping daging.  




   



No comments:

Post a Comment