Friday, March 12, 2010

Siput Sedut Masak Kicap

Bahan-Bahan:
1. 1kg siput sedut, potong ekornya dan dibersihkan
2. 2 biji telur ayam
3. 5 biji bawang merah
4. 5 biji bawang putih
5. setengah inci halia
6. kicap pekat
7. garam, serbuk perisa dan gula
8. minyak untuk menumis
Cara:
bawang merah, putih dan halia ditumbuk kasar. telur dipukul sehingga kembang kemudian ketepikan.

panaskan minyak, tumis bawang dan halia yang telah ditumbuk kasar. setelah naik bau masukkan siput sedut yang telah dibersihkan dan dipotong ekornya, gaul sehingga rata dan air dari siput sedut keluar perlahan-lahan. setelah itu, masukkan kicap pekat 3-4 camca (anggaran sehingga tidak kelihatan pucat)gaul sebati. masukkan bahan perisa secukup rasa gaul dan masak sehingga kuah kicap bertambah pekat. setelah kelihatan hampir-hampir pekat masukkan telur yang telah dipukul dan gaul sehingga sebati sehingga adunan telur kelihatan melekat pada kulit siput tadi.

apabila masakan hampir-hampir kering angkat dan hidangkan.
Cadangan Hidangan:
sesuai dimakan untuk hidangan malam bersama nasi putih bersama keluarga

No comments:

Post a Comment