Thursday, January 28, 2010

MARI MEMASAK (Siakap Tiga Rasa)

Nih resipi turun temurun...best kot tiga rase nih..lagi2 ikan yg kita pancing sndri...besarrr punyee..!!

Haaa....resipi nih mmg sesuai untuk hidangan waktu mlm....gan org tersayang lak tu...then...test power la resipi nih...






BAHAN-BAHAN:-

2 ekor ikan cermin@ lain2 jenis ikan
2 ulas bawang besar-dicincang halus
3 ulas bawang putih-dicincang halus
2 cm halia-dicincang halus
2@3 biji lada besar-dicincang halus
sekeping nenas-dipotong dadu(kecil2)
1 sudu makan cili boh
2 sudu makan sos tiram
5 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
Garam,gula,ajinomoto secukup rasa
Daun ketumbar-utk hiasan(kat yanbu tkder tkyah letak)
Minyak utk menumis

CARA-CARA:-

-Ikan dibasuh dan di sapu dgn garam.Goreng sedikit garing-ketepikan.
-Tumis bahan cincang sehingga wangi kekuningan.Masukkan cili boh,sos tiram,sos cili dan sos tomato.
-Kemudian masukkan garam,gula dan serbuk perasa.Kacau sekejap kemudian angkat.
-Tuang keatas ikan yg telah digoreng td.
-Hias dengan hirisan bawang dan daun ketumbar.

1 comment: